Dräkter från hela världen visas på utställningen på Röhsska. Foto: Nina Sjöman/SR.

Karnevalskläder ställs ut

Under arbetsnamnet "Från förort till finrum" tar sig nu Hammarkullekarnevalen in på Röhsska museet.

Utställningen är en del av museets arbete för att nå en ny publik - men också ett sätt för karnevalen att lyftas fram på ett annat sätt. Med designen i fokus.

Gloria Esteban, är karnevalens projektledare i samband med utställningen.

– Det är olika dräkter från nästan hela världen. Några används bara för karnevalen, andra är ungefär som folkdräkter.

Vad innebär det för karnevalen att visa upp sig just här?

– Det är sällan karnevalen kan visa sig i såna här så kallade finrum, där det finns så mycket design, konst och mode. Men det platsar absolut i det som är Göteborg och göteborgarnas kultur.

Förutom dräkter i olika färger och former står på programmet dansuppvisningar och workshops. Under kommande höstlovsvecka kan lediga skolelever få lära sig dansa brasiliansk samba och göra sina egna dräkter och karnevalsmasker. Och det finns några besökare som Gloria Esteban särskilt hoppas på:

– Framför allt de som aldrig varit i Hammarkullen och sett karnevalen. Jag tror att kommer man in här och ser alla färger, glitter, fjädrar och fina dräkter, så kommer man säkert till karnevalen nästa år.

På museer brukar det alltid vara så att man inte får röra utställningsföremålen. Får man känna på dräkterna här?

– Självklart går det att pilla lite om man vill. Vissa saker går att prova lite också, man kan bli en "karnevalsstjärna", säger Gloria Esteban.

Nina Sjöman
nina.sjoman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".