"Saab vill bygga fabrik i Kina"

En elvariant av Saab 9-3 redan 2012, en exklusiv Koenigsegg-variant av nya Saab 9-5 i slutet av 2011. Och en nybyggd, samägd Saabfabrik i Peking. Allt finns med i framtidsplanen för Saab Automobile.

Tidningen Dagens Industri har via den norska affärstidningen Dagens Näringsliv kommit över dokumenten som uppges visa Saabköparen Koenigsegg Groups affärsplan för Saab.

Enligt planen så är målet att förvandla Saab till ett premiummärke år 2016. Saabarna som byggs då ska vara dyrare och exklusivare än i dag. Tanken är att verksamheten ska bära sig ekonomiskt med 65 000 bilar om året.

De första två åren, 2010 och 2011, krävs 115 000 bilar per år för att undvika förlust. Saabs plan siktar dock mot 124 000 bilar 2012, bland annat med hjälp av Saab 9-4, en SUV med inriktning på den amerikanska marknaden, som introduceras 2011.

En helt ny Saab 9-3 ska komma hösten 2012.  Den kommer att vara kraftigt omgjord jämfört med den gamla som då fortsätter ännu en tid som elbil.

Elbilsvarianten ska först lanseras i Israel och Danmark och produceras i samarbete med specialistföretaget Better Place.

I planen diskuteras också samarbetet med kinesiska BAIC, minoritetsägare i Koenigsegg Group.

BAIC ska tillsammans med Saab bygga en fabrik i Peking där man ska tillverka äldre varianter av Saab 9-3 och Saab 9-5 och marknadsföra dem under namnet BAIC/Saab. Saab ska få äga 20 procent av det bolaget och modellerna som ska tillverkas är från 2005 eller tidigare.

Från Koenigsegg Groups sida vill man varken bekräfta eller dementera uppgifterna, skriver Dagens Industri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".