Fortsatt karensdag i sjukförsäkring

Kommunanställda i Göteborg kommer inte att slippa karensdagen i sjukförsäkringen. Kommunledningen konstaterar att kommunen inte har råd och lägger skulden på regeringen.

– Den här politiken som regeringen för gör det svårt för oss att genomföra vissa saker som vi gärna skulle vilja göra. Och sedan i andra ändan så att säga, underminerar för oss hur man behandlar arbetslösa och hur man gör med skattesänkningar som också urholkar de pengar vi har att röra oss med, säger socialdemokraten Marina Johansson som är politiker med högsta personalansvar i Göteborg.

När nu Göteborgs kommunledning har bestämt sig för att inte betala några karensdagar får regeringen en rejäl känga. Regeringen meddelade nyligen att den inte tänkte göra några undantag för särskilt utsatta grupper, utan överlät det på kommunerna.

I Göteborg har frågan utretts - utgångspunkten var att personal i förskola, skola, äldreomsorg och hemsjukvård drabbas ekonomiskt vid utbrott av vinterkräksjukan.

En slopad karensdag kan också minska smittspridningen. Av det skälet har Västra Götalandsregionen tagit bort karensdagen för vissa yrkesgrupper i vården och låter personalen stanna hemma med lön två smittfria dagar.

Men Göteborgsutredningen visar att över 14 000 anställda skulle beröras. Enligt beräkningar kan det kosta tiotals miljoner kronor om året i ett läge när ekonomin är sämre än på länge.

Betald karensdag för vissa kan också uppfattas som orättvist, eftersom gränsdragningen mellan yrkesgrupper är svår att göra. Kanske är ändå inte sista ordet sagt. Ett allvarligt influensautbrott kan eventuellt ändra bedömningen.

– Om omfattningen blir stor tycker jag inte att vi ska vara så kategoriska i vårt ställningstagande. Det kan hända att vi får ompröva saken, säger Marina Johansson.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Yrkesgrupper

Antalet kommunanställda i olika yrkesgrupper som hade kunnat komma i fråga för en slopad karensdag, enligt kommunens utredning.

Arbetsterapeuter - 167
Barnskötare - 2 117
Förskollärare - 2 833
Habiliteringspersonal - 1 943
Sjuksköterskor - 671
Undersköterskor 4 365
Vårdbiträden - 2 042
Vårdare - 13

Totalt 14 151 anställda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".