Antalet bilbränder har ökat drastiskt i år. Foto:Tomas Oneborg/Scanpix.

130 fordonsbränder under hösten

Under höstens oroligheter i Göteborg brann 130 fordon och andelen anlagda bränder nästan fördubblades. Det visar Räddningstjänstens egen statistik.

Räddningstjänsten har gått genom samtliga utryckningar som genomfördes perioden 13 augusti fram till 7 oktober i år, och jämfört de med samma period 2008. Under den perioden i år brann 130 fordon, 106 av dem var bilar och 24 övriga fordon. Det kan jämföras med 56 fordon 2008.

– Det kan handla om värden för tiotals miljoner, säger Per Jarring, chef för olycksutredning hos räddningstjänsten i Storgöteborg.

Första veckan i september brann det flest bilar, närmare cirka 40 stycken.

– Men den allvarligaste incidenten är väl branden på mot garaget på Siriusgatan i början av oktober Bergsjön i Göteborg. Fem bilar brann upp och närmare 200 bilar fick rökskador. Då drabbades också de boende av strömavbrott huset.

Statistiken visar att personalen utsattes för hot och våld vid tre tillfällen under perioden. Allvarligast var när tre brandmän skadades när en sten kastades mot vindrutan på en utryckande brandbil den 29 augusti i år. 2008 finns inga uppgifter om hot i statistiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".