Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
neddragningar i västra götalandsregionen

Tvingas inrätta arbetsförmedlingar

Publicerat lördag 24 oktober 2009 kl 12.39

Neddragningarna inom Västra Götalandsregionen är nu så stora att regionen tvingas inrätta interna arbetsförmedlingar för att klara alla omplaceringar.

Fram till slutet av nästa år ska personalen minska med 1 500 tillsvidareanställda.

– Det är där de interna arbetsförmedlingarna kommer in i bilden. Det handlar om att vi kan befara att vi får övertalig personal i regionen och då är det ett sätt att försöka hitta nya jobb till de personerna inom en annan förvaltning, säger Lena Larsson som är personalchef i Västra Götalandsregionen.

Det som tidigare kallats för arbetsmarknadsnoder och har haft som syfte att hjälpa folk med rehabiliteringsbehov som behövt byta jobb, byter nu namn till interna arbetsförmedlingar. Och de här kommer att inrättas på fyra ställen i regionen, Fyrbodal, Göteborg, Södra Älvsborg och Skaraborg.

Rent praktiskt kommer de nya arbetsförmedlingarna att funka så att arbetsgivare och fack samtalar med den anställde och tittar på om det finns ett nytt lämpligt arbete inom regionen.

– Att man organiserar sig på arbetsgivarsidan är bra, det är det som behövs göras. Att vi finns med som parter är jättebra. Det är viktigt att det är så, säger Inger Levin, vice ordförande i Vårdförbundet Västra Götaland som välkomnar åtgärden.

De som kommer att få hjälp av de nya arbetsförmedlingarna är enbart fastanställd personal. Fram till slutet av 2010 ska personalen minska med 1500 personer. Av dessa räknar man med att 800 går i pension. Resten kommer att fortsätta på andra jobb i regionen.

De som inte kommer får hjälp av de nya arbetsförmedlingarna är alla visstidsanställda. Där kommer 6 000 anställda få sluta sina jobb enligt MBL förhandlingar som hölls tidigare i veckan.

Även om Vårdförbundet välkomnar åtgärden så är de samtidigt kritiska då de menar att det är vikarierna som råkar mest illa ut vid nedskärningar.

– Vi tycker att det här är en kortsiktig åtgärd. Det är att tänka kortsiktigt att låta kompetens falla bort som man kanske sedan inte har den dagen man behöver, säger Inger Levin.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".