Miljöchefen Lars Wilke vid senaste skräphögen. Foto: Epp Anderson

Ödslig väg används som soptipp

Nya sophögar dyker titt som tätt upp längs natursköna Härkeshultsvägen nära Landvetter. Så har det varit i åratal.

Boende intill tror att det kan vara människor från andra kommuner som använder naturen som soptipp.

– Folk slänger bara. Jag vet inte varför, säger Walter Arcangioli som bor granne med vägen. 

Tidigare har Härrydas miljöchef Lars Wilke mest sett avskrädeshögarna på bild, men nu inspekterar han den senaste skräphögen på plats.

– Här är en dunk motorolja, men den är tom som tur är. Här är soppåsar som är igenknutna. Det verkar mest vara bildelar här. Sen är det ölburkar och vinflaskor också. Det är väl både sorgligt och ganka korkat tycker jag att slänga avfallet här.

Det blir allt vanligare att kommuner ger invånarna kort till återvinningsstationerna som berättigar dem att gratis slänga sitt grovavfall där.

I Härryda får de ett obegränsat antal besök - på andra håll, som Mölndal, ett visst antal. Men kommer man från andra kommuner är det stopp eller så får man betala.

 – Folk vill väl inte betala för att slänga skit. Så då gör de det som är snabbast och enklast och slänger det i skogen. Jag tror de kommer utifrån, säger Sophia Hertram som bor i Härkeshult.

Men hur långt tror du folk är beredda att åka för att tippa saker? Då kan de ju lika gärna åka till en gratis återvinningsstation.

– Det borde ju vara närmre hit än till närmsta tipp tror man ju, säger hon. Så de kanske inte bor så långt bort.

– Det här kommer att försvinna ganska snart och så får man ju hoppas att det inte fylls på med nytt, säger miljöchefen Lars Wilke.

En knapp vecka efter att Radio Göteborg besökte den senste sophögen på Härkeshultsvägen är den fortfarande kvar och har fyllts på med fem bildäck.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".