Krångel försinkar skadestånd

Krångel gör att många brottsoffer får vänta onödigt länge på att få sina skadestånd utbetalda från gärningsmännen.

Antingen så har de dömda inga pengar eller så kan faktiskt en stor del av förseningarna bero på att det är krångligt att betala skadestånden. I  många fall hamnar de dömda istället i kronofogdens register med höga skulder.

– När man blir dömd i tingsrätten och ska betala skadestånd så är det upp til en själv att ta kontaktenoch betala. Man får alltså ingen räkning. Ofta väntar man på en räkning som aldrig kommer och så hamnar skulden i Kronofogdens register för indrivning, säger Ann-Christine Svahn, kommunikatör på Kronofogden.

Brottsrelaterade skulder är den vanligaste anledningen till att unga människor hamnar hos Kronofogden, det visar en ny genomgång som myndigheten gjort.

Bland 18-25 åringar är drygt en tredjedel av skulderna brottsrelaterade och för 15-17 åringar är siffran nästan 90%.

Och mycket av skulderna kan alltså bero på att man inte vet hur man ska betala ett skadestånd, något som Ann-Christine Svahn tycker borde bli tydligare. 

Att hamna hos Kronofogden innebär stora problem då det blir svårare att få telefonabbonemang, lån och bostad. Men i det här fallet så blir även andra personer lidande.

– Ett brottsoffer ska ju få betalt och då kan denne få vänta för länge på sina pengar på grund av att den skadesståndskyldige inte vet hur man gör när man ska betala ut det här beloppet.

Bara i Göteborg har unga kriminella brottsrelaterade skulder på över 70 miljoner kronor. I början av november skickar Kronofogden ut informationsbrev till berörda 15-19 åringar.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".