Slarv med bilbälte på barnen

15 procent av sexåringarna och äldre barn använder aldrig bilbälte eller sittkudde.

Slarva inte med att spänna fast barnen när ni sätter er i bilen.

– I princip vart tredje barn som omkommer i trafikolyckor dör i onödan för att någon vuxen slarvat med barnens skydd, säger Jan Wenäll, forskningsingenjör vid VTI.

Enligt Statens väg-och transportforskningsinstitut (VTI), som bygger sin statistik på observationer av 60 000 fordon, åker cirka fem procent av barnen omkring i bil utan att vara fastspända.

Bältesanvändningen tycks bli sämre, ju äldre barnen blir. I en färsk intervjuundersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit göra med drygt 1 000 barnfamiljer svarar 15 procent att deras barn över sex år aldrig använder bilbälte eller sittkudde.

Bilbältesanvändningen bland barn har legat på ungefär samma nivå de senaste åren, enligt VTI. Institutet gjorde en analys av samtliga dödsolyckor med barn under fem år på 1990-talet. 70 olyckor som medförde att 79 barn omkom undersöktes.

– Vi kom fram till att 25 av barnen skulle ha överlevt om de suttit fastspända på något sätt. Och jag vågar tro att de här siffrorna gäller än i dag, säger Jan Wenäll.

Att sitta fastspänd bakåtvänd är säkrast för barnen.

- Det är oerhört få som omkommer då, säger Jan Wenäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".