Brottsoffer får vänta på ersättning

Krångel och dålig information leder till att unga gärningsmän missar att betala skadestånd till sina offer.

Istället leder det till att de unga hamnar hos Kronofogden och att brottsoffren får vänta onödigt länge på skadestånd, enligt Kronofogden.

I Sjuhärad är unga gärningsmän under 25 år skyldiga kronofogden mer än 11 miljoner kronor för obetalda böter och skadestånd.

En stor del av skulderna kan bero på att det är krångligt att betala skadestånd och att många gärningsmän inte förstår hur de ska göra säger Ann-Christine Svahn på Kronofogden.

– Man får alltså ingen räkning och ofta väntar man på en räkning som aldrig kommer och så hamnar skulden hos Kronofogden.

Brottsrelaterade skulder är den vanligaste anledningen till att unga människor hamnar hos kronofogden, det visar en ny genomgång som myndigheten gjort. Bland 18-25 åringar är drygt en tredjedel av skulderna brottsrelaterade och för 15-17 åringar är siffran nästan 90%.

Och mycket av skulderna kan alltså bero på att man inte vet hur man ska betala ett skadestånd, något som Ann-Christine Svahn tycker borde bli tydligare.

– Jag tycker själv det skulle vara enklare om man hade en tydlig avsändare så man vet vart man ska betala.

Att hamna hos kronofogden innebär förstås stora problem som att det blir svårare att få telefonabonnemang, lån och bostad. Men i det här fallet så blir även andra personer lidande.

– I det här fallet finns ju även ett brottsoffer som får vänta onödigt länge på sina pengar för att den skadeståndsskyldige inte vet hur den ska göra för att betala.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".