Jämförelsen med Skånetrafiken ingen vinst för Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson/Västtrafik.

Kollektivtrafiken sämre än i Skåne

Kollektivtrafiken i Västsverige står sig slätt mot sin motsvarighet i Skåne, Skånetrafiken. I alla fall enligt Västsvenska industri- och handelskammaren.

Enligt en rapport är Västtrafik för dyr, för långsam och kunderna är mindre nöjda än Skånetrafikens.

– Vi har tittat på fem övergripande parametrar och vi ser att vi åker på stryk i samtliga fem jämförelser med Skånetrafiken, säger  Johan Trouvé är vd för Västsvenska industri- och handelskammaren.

Västsvenskarna betalar mer per månad än resenärerna i Skåne när de åker runt i regionen. 24 procent mer eller 200 kronor för att vara mer exakt.

Dessutom går resorna i Skåne 22 procent fortare enligt rapporten.

Kunderna i Skåne är mer nöjda med sin kollektivtrtafik än västsvenskarna är. Skillnaden är 11 procentenheter. Av Skånetrafikens resenärer är 75% nöjda mot Västtrafiks 64%.

Johan Trouvé har ett tips på vad Västtrafik kan göra för att komma ikapp Skånetrafiken.

– Nummer ett är att man gör Västra Götalandsregionen till ensam ägare för Västtrafik och inte är inblandat med alla 50 kommuner. Nummer två: Att man satsar på de trafikstarka stråken. Då kommer man även få upp resandeandelen på fordonen som är oerhört viktigt för ekonomin.

– På längre sikt behöver vi definitivt även en bättre infrastruktur i Västsverige. Främst på järnvägssidan vid Göteborgs station, men även på bussfiler med mera.

Vice ordförande för Västtrafik Johnny Bröndt säger till Radio Göteborg att man åker betydligt mer kollektivt i Göteborg än i Malmö och dessutom är storstadsresenärer mer kräsna och har mindre tolerans för förseningar.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".