Tropiska fåglar tvingas flytta

Totalt ett 70-tal tropiska fåglar, bland anant pelikaner och flamingos ska nu bort från Slottsskogen. De kräver en varm vinterbostad, som blir för dyrt för park- och naturförvaltningen.

Park- och naturförvaltningen som ansvarar för Slottsskogen vill i fortsättningen endast ha nordiska djur och fåglar i parken. Ekonomisk kris ligger bakom avvecklingen, men Slottsskogens chef Per Åberg ser flera andra vinster med att renodla djurarterna.

– Jag ser två stora fördelar. Dels är det en pedagogisk inrikting som gör det lättare att jobba med våra skolor eftersom vi kommer närmare vår svenska natur. Sedan gäller det klimatet. Vi behöver nu inte ha den tropiska värmen, som gett oss en hög värmekostnad, förklarar Per Åberg

Park- och naturförvaltningen räknar med att spara drygt 600 000 kronor på att slippa värma upp fågelhuset på vintern. Men än så länge vet ingen var de tropiska fåglarna ska ta vägen.

– Vi undersöker hos andra djurparker och uppfödare för att hitta ett hem. Vi har inga klara idag, men vi har en hel del kontakter så som det ser ut nu ska vi klara av det. Vi hoppas klara av det före den 1 januari.

Om ni inte hittar något nytt hem, kan det bli aktuellt med avlivning?

– Det kan bli aktuellt, men ambitionen är att vi ska få ut dem till andra parker eller uppfödare.

Maria Wendehög
maria.wendehög@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".