Tidigare har forskare lyckats ta bilder av de proteinklumpar som bildas vid Alzheimers sjukdom. Foto: Scanpix.

Aminosyra kan orsaka Alzheimers

Medelålders kvinnor med höga nivåer av aminosyran homocystein i blodet löper dubbelt så stor risk som andra att drabbas av hjärt- och hjärninfarkt och demenssjukdomar, som Alzheimers.

Det här visar en avhandling från Sahlgrenska akademin, som bygger på material från den så kallade Kvinnostudien som inleddes 1968.

– Det unika är att vi är den enda gruppen som har studerat homocystein hos medelålders personer under så lång tid, i vårt fall 35 år, säger läkaren Dimitri Zylberstein som har skrivit avhandlingen.

Kvinnostudien inleddes under slutet av 1960-talet och omfattade nästan 1500 kvinnor mellan 38 och 60 år. Blodprov från 1968 har nu undersökts och jämförts med de kvinnor som senare i livet fick olika sjukdomar.

Aminosyran som här innebär en riskfaktor kallas homocystein. Höga nivåer av homocystein beror ofta på brist på folsyra och andra B-vitaminer, men det kan också ha en mängd andra orsaker, så som dålig njurfunktion, eller att man dricker mycket kaffe eller alkohol.

Runt en tredjedel av befolkningen kan beräknas ha höga halter av homocystein, och kan därför befinna sig i riskgruppen. Dimitri Zylberstein menar att det i lika hög utsträckning gäller män.

Han menar att man redan nu borde kunna ersätta test av B-vitaminnivåer hos patienter med test av nivån av homocystein.

– Dels så är det billigare att analysera homocystein än både B12 och folsyra tillsammans, och dels så ger det mera information om vitaminerna, säger Dimitri Zylberstein.

För att minska nivån av homocystein bör man äta vitamin B12 och folsyra som finns i gröna grönsaker, bönor och kött, särskilt inälvsmat.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".