Nordiskt fågelhus inte en besparing

I morgon fattar park- och naturnämnden det formella beslutet om att ta bort alla tropiska fåglar i från Slottsskogen. Det handlar inte om pengar, utan om en satsning på nordiska fåglar.

– Man får se detta i ett större sammanhang. Vi utvecklar nu parken till en nordisk inriktning, och där ligger beslutet att avveckla de tropiska fåglarna. Detta är inte i första hand besparingar, utan en utveckling, säger Per Svensson, ordförande i Park- och naturnämnden i Göteborg.

Att rationalisera bort slottskogens tropiska fåglar är alltså en utveckling av parkens verksamhet, enligt Per Svensson. På frågan om vilka nordiska fåglar som kommer att flytta in i det tomma fågelhuset så svarar Svensson så här:

– De fågelburar som finns kommer inte fyllas med nordiska fåglar, inte som det ser ut idag.

Slottsskogen tvingas ska skära ner en miljon kronor nästa år, och därför bör avvecklingen av de tropiska fåglar ses som just en avveckling och inte en utveckling av parkens verksamhet. Frågan är hur snabbt det måste ske.

– Ska man klara den budget vi får nu, ska vi göra detta skyndsamt. Men får ambition är att vi kan placera fåglarna någon annanstans. Vi får se hur vi lyckas, men de ansvariga jobbar för fullt med detta, avslutar Per Svensson.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".