Stephen Odell, t.h., vd för Volvo PV, och Lewis Booth, finanschef på Ford, på presskonferensen på onsdagen. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Geely lägger bud på Volvo

Kinesiska Geely har lagt ett bud på Volvo Personvagnar, uppger Volvos ägare Ford för TT. Ford bekräftar för Västekot att Geely är det enda företag som nu för diskussioner med Ford.

Enligt ett pressmeddelande från Ford är Geely förstahandsval i budprocessen på Volvo PV.

Enligt Ford pågår förhandlingar och inget slutgiltigt beslut har tagits. Det finns ingen tidsbegränsning för förhandlingarna.

– Vi bekräftar idag att Geely är det enda företag som nu diskuterar ett bud på Volvo PV med Ford, säger John Gardiner, presstalesperson på Ford till Västekot.

När kan de här diskussionerna vara klara?

– Det vill vi inte gå in på nu. Under den här processen har vi sagt att det är processen som avgör tidpunkten, inte tvärtom. Vi kommer att fortsätta våra substansiella samtal med Geely, men vi sätter ingen tidsgräns för de samtalen, säger John Gardiner.

I ett pressmeddelande från Ford skriver vice vd Lewis Booth att Geely har potentialen att bli en ansvarig framtida ägare av Volvo och föra verksamheten framåt samtidigt som man bevarar bolagets kärnvärden och dess oberoende som ett svenskt varumärke.

Ford kommer inte vid en försäljning att behålla något ägande i Volvo PV, enligt bolaget.

"Volvos ledning välkomnar dagens besked som ett positivt steg framåt", skriver Volvo PV:s vd Stephen Odell.

Större osäkerhet, men bra att affären börjar närma sig ett slut. Så löd reaktionerna på en kinesisk ägare bland de anställda utanför Volvo-fabriken idag.

 – Det är bra, tycker jag. Det har varit så oroligt under en lång tid och jag hoppas att de köper Volvo, säger Kaija Karhinen har arbetat på Volvo i över 30 år..

Hur pratar ni kollegor om detta?

– Ja, det är inte så mycket. Men det här med Indien var ju också på tapeten, så det har varit väldigt osäkert. Man vet inte vad man ska tro, men helst ska Volvo ska vara helsvenskt tycker jag.

Bra att det hela börjar närma sig ett slut - men helst ska Volvo vara helsvenskt - tycker alltså Kaija Karhinen som är på väg in genom grindarna.

Hon får medhåll av Mani Jaswal som varit på Volvo i nästan sju år.

– Chansen är stor att de kanske flyttar produktionen. Så från min sida säger jag nej.

Känns det mer osäkert?

– Ja, det gör det.

Rickard Pederssen arbetare som lagledare i monteringen.

– Det är inte så mycket vi kan påverka, men det är blandade kommentarer bland de anställda. Man vill nog inte riktigt att kineserna ska ta över.

Hur många är för och emot i din arbetsgrupp skulle du säga?

– Då skulle jag nog uppskatta att 80 procent är emot en kinesisk ägare.

Facket informerades idag.

– Vi har begärt att få träffa Geely och få veta vad de har för intentioner. Det handlar bland annat om produktionen i Sverige och var huvudkontoret ska ligga, säger Mikael Sällström ordförande för verkstadsklubben på Volvo.

Vad tänkte du när du fick höra det här?

– Det har ju varit på gång ganska länge, det är inte bra att vi kommer in så sent, säger Mikael Sällström.

Mikael Sundemo är ordförande för Akademikerna på Volvo och han säger att det finns en stor oro balnd hans medlemmar.

--  Det finns en stor oro bland våra medlemmar vad en ny ägare kommer att innebära, vi har många frågor vi måste får svar på. Det som oroar är att vi har väldigt lite kunskap om Geely, vad de står för, vad de kan erbjuda och hur de ser på framtiden. Vi har sagt till Ford att vi vill träffa företrädare för Geely snarast, säger han.

Mikael Sundemo är även initiativtagare till bildandet av det svenska konsortiet Jacob som vill ta över Volvo och konkurrera med Geely.

Varför har inte ni i konsortiet lyckats med att komma fram till förhandlingsbordet?

– Vi kan väl konstatera att vi startade lite sent. Samtidigt är ju läget det att nu finns det en s.k. "prefered bidder" i form utav Geely men man har inte stängt dörren för andra alternativ. och vi kommer att jobba på med vårt alternativ, säger Mikael sundemo.

Annelie Hulten är socialdemokratisk ordförande i Göteborgs kommunstyrelse och hon är positiv till dagens besked.

– Jag känner ingen oro, världen ser ju annorlunda ut nu än vad den gjorde för tio-femton år sedan och vi får nog acceptera att det finns andra stora länder som växer fram och har både kunskap och möjlighet att köpa ett bilföretag, säger hon.

– I dagsläget tycker jag att detta verkar vara alldeles utmärkt. Jag tror på att ett kinesiskt ägande, eller en stor kinesisk ägare skulle kunna fungera när det gäller Volvo, säger Annelie Hultén.

Ekot/Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".