Nyamko Sabuni backar från sitt tidigare uttalande i Radio Göteborg. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Nyamko Sabuni gör en pudel

Många har reagerat på det uttalande integrations- och ungdomsminister Nyamko Sabuni gjorde i Radio Göteborg tidigare i veckan om att fotboll är gratis. Ett uttalande hon nu tar tillbaka.

Hon menade då att om barn till arbetslösa inte har råd att gå i dansundervisning får de väl välja något som är gratis.

-- Nu tar ju du ett exempel som kostar men å andra sidan kunde hon spela fotboll det kostar ingenting, sa Nyamko Sabuni.

Det har varit ovanligt många reaktioner på idrottsminister Nyamko Sabunis uttalande från våra lyssnare.

 – Gud vad det är underbart med politiker som är verklighetsförankrade. Integrationsministern avslutar det hela med att säga " hon kunde ju spelat fotboll, det kostar inget". Tror ni inte att det finns medlemsavgifter, tror du inte att det kostar att köpa fotbollsskor, tror du inte att det kostar att åka till matcher. Det kostar, det kostar. En riktig känga till dig, kom ner i verkligheten, säger en man.

– Jag tycker att det är en fin syn på hur regeringen ser på valfrihet. Den räcker så länge du kan betala för den, säger en kvinna.

Det var i samband med ett besök i Biskopsgården, där integrations- och ungdomsminister Nyamko Sabuni träffade elever för att få fler ungdomar att bli föreningsaktiva och där en tjej berättade att hennes kompis inte kunde dansa för att hennes mamma var arbetslös. Visst är det svårt för barn till arbetslösa, men spela hellre fotboll för det är ju gratis, resonerade Sabuni. Så här säger hon idag.

– Det är det jag säger, i Sverige kostar det absolut. Det var ett dumt exempel i Sverige. Och jag menar just att jag lade fram det förslaget i all hast var mer för min internationella erfarenhet. Jag kommer ju själv från ett utvecklingsland. Jag vet att fotboll är väldigt, ja det är en av de idrotter som är mest förekommande just för att det är enkelt, det kostar ingenting, säger Sabuni.

– Men i Sverige kostar det så det var dumt att ge det som exempel, avslutar Sabuni.

Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sr.se

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".