Föreningsbidraget ses över

Reglerna för föreningsbidrag måste förändras. Det tycker vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden Jonas Ransgård, efter turerna kring Gais elitsatsning där 13-åringar inte får spela vidare.

Idrotts- och föreningsnämnden träffades igår. Då fick förvaltningen i uppdrag att hur bidragsreglerna tillämpas för föreningar med elitambitioner. Därefter kan man diskutera en förändring av föreningsbidraget. Jonas Ransgård vill att reglerna ska bli tydligare.

– Man skulle kunna säga att före en viss ålder så får urvalsgrunden inte vara prestation när man tar ut ett lag.

När ska man dra åldersgränsen?

– Någonstans mellan 11 och 13 år skulle jag säga spontant. Men det måste man titta på, och jag tror det kan variera mellan olika idrotter. Till exempel gymnastik, där måste man specialisera sig väldigt tidigt om man ska ha en chans på elitnivå. Det kan ju inte vi bortse från.

Efter Gais beslut att sparka ut några killar ur P96-laget i kommande elitsatsning, pratades det om att det kommunala föreningsbidraget skulle dras in. För att få föreningsbidrag krävs idag att en förening ska vara demokratisk och öppen för alla.

Men "öppen för alla" behöver inte betyda att en 13-åring har rätt att vara med i ett speciellt lag. Som det är nu har man hamnat i en gråzon, anser Helena Nyhus (S), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

– En förening ska vara uppbyggd med demokratiska principer och öppen för alla. Frågan är hur detta möter klubbarnas verklighet. Det låter som att något fallerar. Kan föreningarna både elitsatsa och få föreningsbidrag?, frågar sig Nyhus.

Just detta blir en fråga för idrotts- och föreningsnämnden. Jonas Ransgård vet idag inte hur kombinationen elitsatsning och föreningsbidrag borde se ut.

– Jag tycker i alla fall att man ska få mer bidrag av kommunen om man bedriver en breddverksamhet.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista