Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt centrum för bättre sjukvård

Publicerat torsdag 29 oktober 2009 kl 12.18

Nu har MedTechWest invigts. Det är ett centrum för samarbete mellan vård, forskning och företag som ska ge bättre sjukvård och locka företag till Västsverige.

– Från Chalmers ser vi det väldigt viktigt att komma in i sjukvården och få direkt feedback på den forskning vi gör i nära samarbete med medicinsk kompetens och medicinteknisk industri, säger Mikael Persson, ansvarig för medicinsk teknik på Chalmers. 

Mikael Elam, ansvarig för klinisk neurofysiologi på Sahlgrenska, menar att samarbetet bland annat handlar om att få hjälp att möta det ökande vårdtrycket från en åldrande befolkning. 

– De ökande kraven gör ju att vi måste hitta på nya metoder för att få enklare lösningar och kunna producera mer sjukvård. Ofta också i andra miljöer än sjukhus. Att kunna bedriva vård av patienter i till exempel hemmet, säger Mikael Elam. 

Det handlar om ett fysiskt centrum som kommer ligga inne i Sahlgrenska sjukhuset. På centret kommer fyra nyrekryterade forskarassistenter att hålla till tillsammans med mellan 15 och 20 andra personer som kommer att vara direkt knutna till projektet, exempelvis som doktorander. 

De deltagande parterna är Chalmers, Sahlgrenska sjukhuset och akademin, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås och Västra Götalandsregionen. Var och en av dem har satsat 900 000 kronor om året i tre år i projektet. Dessutom avsätter de lika mycket av de egna resurserna, till exempel personal, för satsningen. 

Vad får då patienterna ut av det här? Jo, bättre vård hoppas Mikael Elam. Och när det gäller arbetstillfällen finns också förhoppningar. Det säger Mikael Persson från Chalmers. 

– Den långsiktiga målsättningen är att ett stort antal internationellt verksamma företag ska vilja etablera sig i Västsverige.

Elsa Persson
ela.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".