Nya scenhus - är det framtiden?

I Göteborg samlas i början på nästa vecka arkitekter, scenkonstnärer, politiker och andra aktörer från hela Norden för en tvådagarskonferens om byggnader, dess verksamhet och framtidsplaner.

Ingenstans i världen har det under de senaste tio åren byggts så många nya hus för scenkonst som det gjorts här i Norden. 

– Alla tecken tyder på att framtiden också behöver scenrum, säger Sture Carlsson, chef för branschorganisationen Svensk Scenkonst. 

Är det alltid värt pengarna att bygga scenhus? 

– Det finns tyvärr exempel på byggen som varit så dyra att man inte kan ha någon verksamhet. Men Göteborgsoperan är ett bra exempel på att man kan bygga till en rimlig kostnad och då få råd med verksamheten, säger Sture Carlsson 

Arkitekten Mats Karlsson menar att det finns flera parallella linjer vad gäller scenkonsthus idag, där de nya häftiga byggnaderna - som förresten nästan alltid ligger vid vatten - är en tendens. 

– Sen finns det en annan trend, som handlar om att skapa effektiva verktyg för själva konsten, säger Mats Karlsson. Man bygger om industrier för liten budget. Ta Backateatern som exempel, för en billig peng har man skapat en miljö där man kanske ser den viktigaste förnyelsen av teaterkonsten idag.

Mia Gerdin
mia.gerdin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista