23-åring avled av tungt narkotikamissbruk

Rättegång inledd mot tjänstemän

Rättegången har inletts mot de två tjänstemän inom socialtjänsten i Örgryte som står åtalade för tjänstefel, misstänkta för att inte ha ingripit tillräckligt i fallet med en 23-årig man som till slut avled av sitt tunga narkotikamissbruk.

Mannens mamma, Ingrid Nilsson, var med i tingsrätten idag. Hon hoppas att en fällande dom blir en markering från samhällets sida. 

– De som har ansvaret i sin hand, tjänstemännen på socialtjänsten nu i detta fallet, kan göra skillnad på liv och död. De är de som har möjligheten att ta ett beslut, säger Ingrid Nilsson. 

Under åklagarens framställan fick en fullsatt rättssal lyssna till hur det gick till innan mannen dog efter en överdos, i december 2004. 

Hans missbruk hade pågått i åtta år med många överdoser och försök till behandlingar som inte lyckades. Till slut begärde mannens föräldrar, i en så kallad LVM-anmälan, att socialtjänsten skulle utreda en tvångsvård. Men det gjordes för sent. Bara någon dag innan han dog. 

Åklagaren anser nu att de ansvariga på socialtjänsten har begått tjänstefel. Det har hittills varit mycket ovanligt att sådana fall tagits upp i rätten. En av de åtalades advokat, Thomas Mattson, tror att en fällande dom kan få konsekvenser framöver. 

– Socialtjänsten blir nog väl väldigt väldigt försiktiga framöver, säger Thomas Mattson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista