Bombdrama i centrala Göteborg

En man med bombbälte runt kroppen lamslog Linnéstaden i centrala Göteborg sent på torsdagen. Mannen hotade att spränga sig själv och en spårvagn i luften. Bältet visade sig senare verkligen innehålla ett sprängämne.

Polisens presstalesman Frans Dahlén uppger att mannen ska ha sagt att han hade sprängämnen på sig, och att han sedan klev på en spårvagn på linje 6 i riktning mot Linnéplatsen.

Ett vittne sade sig också ha sett ett föremål som mannen hade fäst runt kroppen. Vagnen stoppades vid Olivedalsgatan, och mannen greps.

– Passagerna evakuerades utan problem. Ingen kom till skada, säger Frans Dahlén.

Polisen spärrade av området runt spårvagnen, med stora trafikstörningar som följd. Spårvagnar och annan kollektivtrafik på flera linjer fick ledas om.

Strax före klockan 22 beslutade polisen om att häva avspärrningarna, efter drygt fyra timmar. Då hade polisens bombtekniker oskadliggjort det föremål som mannen bar på.

Bombtekniker fastslog på kvällen att bältet innehöll ett verkligt sprängämne. Det kunde dock inte detoneras eftersom de nödvändiga sladdarna inte var inkopplade.

Den misstänkte mannen fördes lindrigt skadad till akuten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men skickades sedan vidare till den psykiatriska vården. Det säger Göran Carlbom, biträdande vakthavande befäl på polisen i Västra Götaland.

Mannen är misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista