Socialtjänstemännen i Örgryte

Rättegången avslutad

Åklagaren yrkade på böter idag när rättegången mot två socialtjänstemän i Örgryte som åtalas för tjänstefel, avslutades. 

De misstänkts för att inte ha ingripit tillräckligt i fallet med en 23-årig man som avled av tungt narkotikamissbruk.

Mannens missbruk hade pågått i åtta år med många försök till behandlingar som inte lyckades.

Hans föräldrar begärde till slut, i en så kallad LVM-anmälan, att socialtjänsten skulle utreda tvångsvård. Något som inte gjordes förrän det var för sent. 

Bertil Lidfeldt, socialdemokrat och ordförande i Örgryte stadsdelsnämnd, kommenterar nu fallet. 

– Självfallet har både jag och nämnden ett ansvar för att den verksamhet vi bedriver skall ha så bra kvalitet som möjligt. När det här hände för fem år sedan var vi självfallet inne i diskussioner kring hur man skall arbeta med de här frågorna, säger Bertil Lidfeldt. 

Vilka resurser har ni att följa upp och hjälpa till idag? 

– Det är ju resurser för frivillig vård och vi måste självfallet också följa lagstiftningen när det är nödvändigt med tvångsvård. Det har ju ingenting med ekonomi och resurser att göra om vi använder frivilliga insatser eller tvångsåtgärder, säger Bertil Lidfeldt. 

Tycker du att ni har tillräckligt med resurser för att klara av jobbet? 

– Ja, det här är ju någonting som det är tvingande lagstiftning på, så det är ju ingenting som vi kan säga att vi inte har resurser till att följa, säger Bertil Lidfeldt.

Domen mot tjänstemännen faller den 17:e november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista