Fotboll

Stor polisinsats förbereds

Polisinsatsen vid söndagens match mellan IFK Göteborg och AIK kommer att kosta drygt 2 miljoner kronor.

Västra Götalandspolisen kommer att förstärkas med specialutbildade poliser från Stockholm och Skåne för att klara ordningen på stan. 

En säkerhetszon med staket byggs, med start lördag, upp på gatorna runt hela Gamla Ullevi för att skapa extra säkerhet och för att inga personer utan biljett ska kunna ta sig in på arenan genom att försöka forcera spärrarna. 

Även inne på Gamla Ullevi ska en säkerhetsring runt planen förhindra att publik tar sig in bland spelarna. 

IFK Göteborgs supportrar vill polisen ha på Avenyen, söder om Vallgraven. Norr om Vallgraven i City - där får AIK-supportrarna vara före matchen. 

Polisen räknar med cirka 3 500 AIK-supportrar inne på Gamla Ullevi, varav hälften på bortalagets läktare. 

Dessutom kanske ett tusental AIK-fans utanför arenan eller på pubar på stan. Fans som saknar biljett.    

Polisen har haft möten med företrädare för AIK:s supportergrupper och alla som kommer till Göteborg ska få skriftlig information om vad som gäller. Stockholmarna har också ett tjugotal egna ordningsvakter med sig. 

De AIK:are, som kommer med tåg, och i ett 10-tal bussar, ska gemensamt eskorteras från Drottningtorget via Stampgatan och Skånegatan in på bortaläktaren så att deras väg inte korsas av Blåvittfans. Även efteråt ska grupperna hållas isär. 

Men matchen blir en dyr affär inte bara för polisen utan också för IFK Göteborg. 

En normal högriskmatch kostar klubben 100 000 kronor - AIK-matchen på söndag kommer att gå på mellan 700 000 och 1 miljon kronor med hundra ordningsvakter och 200 publikvärdar, säger IFK:s säkerhetsansvarige Tommy Elgeståhl. 

Men alla kanske inte är lika intresserade av matchen - en del vill säkert ägna söndagseftermiddagen åt att handla, flanera och fika inne i centrala Göteborg. Frågan är om de kan det. 

– Ja, jag tycker det. De kommer ju att märka om det skulle uppstå ordningsstörningar. Det bästa sättet att undvika problem är att gå därifrån, säger polisens kommenderingschef Erik Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista