Huliganlagen

Många tillträdesförbud i IFK Göteborg

Sedan den nya huliganlagen trädde i kraft i våras har flest personer som fått tillträdesförbud till fotbollsarenor fått det nu i slutet av säsongen, i september. En sammanställning från Riksåklagaren, RÅ, visar att totalt har 67 tillträdesförbud utfärdats, flest i Västra Götaland, och i IFK Göteborg.

Det var för att försöka få bukt med supportrar som bråkar i samband med t.ex. en fotbollsmatch, som den nya huliganlagen började att gälla från och med den första april i år. Lagen innebär bl.a. att supportrar kan stängas och få tillträdesförbud för sportevenemang som just en allsvensk fotbollsmatch i upp till två år.

I Göteborg med sina fyra allsvenska fotbollsklubbar hade 22 beslut om tillträdesförbud delats ut från den första april fram till och med september. Även Stockholm har fyra lag som spelar i allsvenskan men här har bara 15 tillträdesförbud delats ut.

Den allsvenska avslutningen där IFK Göteborg och AIK nu gör upp om vem som ska vinna allsvenskan ställer annars stora krav på polisen som spärrar av delar av Göteborg kring arenan Gamla Ullevi.

Poliser kallas in från Stockholm och Malmö säger kommenderingschefen Erik Nord eftersom det finns en extra stor hotbild inför matchen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista