Efter guldfinalen

Polisen ganska nöjd med insats

Polisen syntes överallt runt Gamla Ullevi igår när IFK Göteborg spelade final mot AIK. Poliser hade sammankallats från olika delar av landet och kommenderingschef Erik Nord var nöjd med insatsen i alla fall före och under match.

– På det hela taget tycker jag det gick bra, om man beaktar förutsättningarna. Det blev lite ordningsstörningar på Drottningtorget framför allt efter matchen, det var besvikelse hos vissa blåvita fans, det gick över till att de hetsade och jagade AIK-fans som skulle ta tåg eller bilar. Och under tjugo minuter till en halvtimme i samband med att vi skulle lasta på tåget och skulle få iväg det till Stockholm så var det rörigt på Drottningtorget med mycket slagsmål, säger Erik Nord.

Efter slutsignal sprang 500 till 800 supportrar in på planen och polisen försökte mota in dem i ett hörn

– Vi har väldigt bra videodokumentation både från matchen och innan match. Jag kommer att föreslå länspolismästaren att vi inrättar en kommission som utreder alla de brotten. Alla som trängde sig in på plan efter matchslut har gjort sig skyldiga till olaga intrång och ska straffas för det och det kan säkert bli fråga om att de får tillträdesförbud på sig också.

Men det var ju 500 till 800 personer?

– Ja det är väl inte säkert att vi kan identifiera alla, men vi ska nog kunna identifiera några och då får de räkna med efterräkningar.

Även om situationen var ganska kaotisk, urartade det aldrig riktigt säger Erik Nord.

– Det var väl kanske just situationen vid Drottningtorget, där kände jag att även om vi inte tappade greppet så hade vi inte full kontroll och det är det väldigt svårt att ha när det är så mycket människor som slåss, säger Erik Nord.

Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista