Kulturfestival viktig för äldre

Nu kan äldre människor i centrala Göteborg få musik, teater och annan kultur direkt hem i sitt vardagsrum.

Idag startar nämligen stadsdelen Centrum sin årliga kulturfestival. Den kommer att pågå i två veckor på äldreboenden och mötesplatser. För dem som inte kan lämna hemmet finns det alltså möjlighet att beställa vissa delar av det stora festivalutbudet.

– De äldre har fått ange ett alternativ bland de här programpunkterna, vilka de vill ha hem till sig, och alla har faktiskt fått sina förstahandsval, säger Zsolt Szanto, ansvarig för Kulturfestivalen i stadsdelsförvaltningen Centrum.

Ett tiotal av de 280 programpunkterna på Kulturfestivalen har man kunnat beställa hem, men det mesta kommer att pågå på de tre äldreboenden och fem mötesplatser för äldre som finns i stadsdelen Centrum.

Musik, dans, kortspel, teater och en massa annat finns att välja på. Festivalen går in på sitt femte år nu, frågan är vad som är nytt den här gången.

– Vi har många fler programpunkter där de äldre gör saker tillsammans med personalen, det är den stora skillnaden jämfört med tidigare. Personalen har engagerat sig oerhört i den här festivalen, sedan har vi också ett 20-tal frivilliga som ställer upp. Det finns pensionerade skådespelare och operasångare och människor som kommer hem till de äldre och spelar schack eller kort med dem.

Tage och Inga-Lill var två som kom till invigningen idag.

 – Det är ett socialt umgänge som knyter oss samman, säger Tage.

– Det är viktigt för att det samlar en massa saker. Det är allvar och roliga saker, sådant som vi inte är bortskämda med annars. En vitaminspruta, säger Inga-Lill.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista