Ny spetsutbildning

Skola tror på intresse

Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg har fått tillstånd av Skolverket att starta en ny gymnasial spetsutbildning med matematik som specialinriktning.

– Vi hade nästan konceptet klart. Vi har ju nåt som vi kallar matematisk sektion på vårt naturvetenskapliga program. Sen är vi ju duktiga i matematik, säger verksamhetschefen Mikael Karlsson.

Varför just matematik?

– Traditionellt har vi på Hvitfeldtska gymnasiet varit duktiga i matematik och som ett bevis på att vi är bra så blev tre av våra ungdomar svenska mästare i matematik för en månad sen.

Fässbergsgymnasiet i Mölndal är hittills den enda skolan i Göteborgsområdet som haft en spetsutbildning, i samhällsvetenskap.

Fässbergsgymnasiet i Mölndal fick tillstånd att starta en spetsutbildning förra året, med samhällsvetenskap som specialinriktning. Men intresset för den utbildningen var lågt och Fässbergsgymnasiet har bestämt att skjuta upp starten för utbildningen till nästa år.

Mikael Karlsson, verksamhetschef på Hvitfeldtska gymnasiet tror inte att de kommer att ha svårt att locka elever.

– Vi har ju haft det här programmet som vi kallar för matematisk sektion och vi har haft 20-25 sökande varje år, utan att vara utnämnd som spetsutbildning och utan att vara riksrekryterande. I sämsta läget så tror jag att vi har kvar det antalet sökande som vi brukar ha, säger Mikael Karlsson.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista