Osäkert om sms minskar skolk

Ett pip i fickan och föräldrarna vet att deras barn skolkat från en lektion. Systemet med SMS infördes på alla kommunala gymnasieskolor i Göteborg för ett år sedan och nu har 42 procent av vårdnadshavarna valt att få ett SMS vid ogiltig frånvaro.

Men om sms:en också leder till mindre skolk vet ingen.

För Mona Alchay, elev på Angereds Gymnasium, betyder sms:en bara dålig stämning hemma.

– Dom är ju vana nu men man får problem senare. Man får lite skit hemma: "du sköter inte skolan". Men jag ska snart byta skola och hoppas att det inte blir fler sms.

Om en elev inte kommer till lektionen rapporterar läraren det till expeditionen som skickar ett sms till elevens föräldrar. Systemet infördes för drygt ett år sedan, och då var Göteborg först i landet - sedan dess har liknande system införts i till exempel Skåne och Stockholm.

Malin Högstedt, verksamhetschef på gymnasiet, är än så länge nöjd med systemet.

–  Vår bedömning är naturligtvis att det påverkar positivt och att det då ökar närvaron i skolan.

Exakt hur mycket sms:en får ner skolket vet Malin Högstedt inte. Hon tror att det blir mer diskussion hemma.

Trots att man sedan ett år tillbaka har samma system i hela Göteborg visar siffror från CSN att skolket i både Göteborgs kommun och hela länet har ökat det senaste året.

Rolf Aspelin är lärare på Angereds gymnasium och inte heller han har märkt någon skillnad i frånvaron sedan sms:en kom till.

- Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Så jag kan inte ha några som helst belägg för att det skulle vara färre elever som skolkar nu.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista