communityteater

Manus skrivs efter barnintervjuer

Göteborgsbaserade friteatergruppen Die Bühne får tre miljoner kronor för att under tre år göra så kallad communityteater med barn och ungdomar i Angered. Det är ett sätt att göra de ungas röster hörda.

En community kan sägas vara en viss grupp människor - i detta fallet unga.

– Vårt första projekt som vi är mitt uppe i är att vi intervjuar 10-12-åringar om temat rädsla. Vi intervjuar dem en och en. Utifrån materialet skriver sedan vi ett manus. Tanken är att de själva ska stå på scen och vara skådespelare i föreställningen. Det leder fram till en föreställning som stammar från människorna i communityn, säger den konstnärliga ledaren och regissören Birte Niederhaus.

– För mig är det kärnan i att just definiera en community och låta de vara med under hela processen, säger filmaren Goran Hassanpour.

Birte Niederhaus berättar att Goran Hassanpour var på Mixgården i Hammarkullen igår för att se vad som rör sig i ungdomarnas huvuden.

– Vi vill veta vad de tänker kring. Vad längtar de efter? Vad pratar de om? Vad behöver de? Vad är viktigt?, undrar hon.

Det gäller att röra sig i stadsdelarna för att lyssna och höra vad som händer.

Enligt Birte finns det en längtan från de här barnen att berätta. Bara där känner hon att hon gör en god gärning med teatern.

– Barn får ju väldigt många konstiga bilder av vad det är att vara känd. De matas med de här programmen, till exempel Idol. Jag tänker att det inte förstår att det ligger en massa arbete bakom också.

Angels of Angered har premiär i maj nästa år.

Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista