Nya brevlådor kan monteras ner

De nya brevlådor som posten satt upp på olika platser i landet kan komma att plockas ner. I förra veckan beslutade posten att sluta montera upp fler brevlådor efter kritik från funktionshindrade om att lådorna var otillgängliga.

Det kan även bli så att de 3700 brevlådor som redan satts upp över hela landet kan behöva plockas ner igen.

– Ja, då blir vi jätteglada att de har tagit ett steg tillbaka. Att de har funderat i våra banor för det här fungerar inte för oss, säger Maria Johansson är förbundsordförande för handikapporganisationen DHR.

Kritiken mot postens nya brevlådor som sätts upp över hela landet har varit stark från handikapporganisationerna och då främst DHR. Kritiken mot de nya lådorna gäller att inkastet är på 140 centimeters höjd, två decimeter högre än tidigare.

– Jag försöker att öppna lådan men jag når inte.

Lådorna har satts högre upp för att arbetsmiljön för brevbärarna blir bättre. Men det har skett på bekostnad av tillgängligheten för de funktionshindrade.

– När vi satt upp de nya lådorna har det kommit fram en del kritik från handikapporganisationerna. Då är det naturligt att vi sätter oss ner och diskuterar det här, säger Per Ljungberg presschef på posten.

Nu har posten beslutat att stoppa uppsättningen av de nya lådorna tills vidare.

Inom någon vecka ska posten möta DHR för att bestämma vad som ska hända med de brevlådor som redan satts upp. Det kan då bli aktuellt med en diskussion att lådorna måste plockas ner igen.

– Det är ett samtal vi ska ta med DHR och innan dess kan jag inte säga vad det resulterar i, säger Per Ljungberg på posten.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista