Hjärnblödning var kommunens fel

Partille kommun var ansvarig för den hjärnblödning som för åtta år sedan drabbade förskoleläraren Kerstin Rosén. Det står klart efter ett utslag i Vållandenämnden.

Genom att arbetsgivaren anses skyldig får Kerstin Rosén full rätt till ersättning för förlorad inkomst.

– Det som vi tycker är det viktigaste med utslaget, det är att Kerstin äntligen har fått en upprättelse för den skada som hon ådrog sig i arbetet. Det har handlat om att Kerstin inte ska behöva ta på sig själv att hon drabbats av detta, säger hennes man Kjell Rosén.

År 2001 fick Kerstin Rosén en hjärnblödning i sitt arbete på en förskola i Sävedalen. Och att hon fick den var Partille kommuns fel. Detta eftersom att de lät Kerstin och hennes kollegor arbeta länge under extrem press utan att ta hänsyn till varningar från huvudskyddsombudet. Det anser Vållandenämnden, en expertgrupp med tre jurister tillsatta av arbetsgivare och fack.

– Det som händer Kerstin har vi tagit hänsyn av. Tidigare såg det ut som med allt personalarbete att det kanske inte gjordes något förrän något hänt, säger Jan Vesa är personalchef i Partille.

Ska det behöva dröja så lång tid att någon tillslut blir sjuk även om det finns varningssignaler tidigare?

– Nej, naturligtvis inte. Vi utbildar våra chefer redan innan de kommer in i verksamheten så att de ska veta vad som ligger på dem när det gäller arbetsmiljöarbete. Men självklart kan vi bli ännu bättre.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista