Kvarnbyskolan i Mölndal

Elever lär sig leva miljövänligt

Från och med idag står Kvarnbyskolan i Mölndal i centrum för ett tvåårigt internationellt miljöprojekt. Genom ett utbyte mellan elever från sex olika länder ska både elever och lärare lära sig mer om hur man kan leva miljövänligt. Deras lärdomar ska i slutändan förhoppningsvis bli till nytta för politiker i Europa.

– Vi ska studera elevernas attityder och beteende, om de är miljövänliga i sina tankar och om de agerar miljövänligt. Vi ska studera hur de är från början och om de blir, genom att genomgå olika aktiviteter, mer miljövänliga, säger Carina Schönbeck som är lärare på Kvarnbyskolan och ledare, och initiativtagare till det så kallade CHAIN-projektet.

CHAIN står för "Changing attitudes to improve nature", alltså förändrade attityder för att förbättra naturen.

Den här veckan är åtta elever från fyra olika länder på besök i Kvarnbyskolan. Just idag har de visats runt, gjort övningar för att lära känna varandra, och lunchat tillsammans på Gunnebo slott.

Förutom Kvarnbyskolan är det skolor från Spanien, Litauen, Frankrike, Lettland och Tyskland som deltar i projektet. Alla har fått medel från EU. För Kvarnbyskolans del innebar det 20 000 euro, motsvarande 200 000 kronor.

Femtonåriga Julian från Spanien berättar att han förberett sig genom att göra arbeten på sin skola, och att han kommer att få berätta för sina skolkamrater om sina upplevelser och det han lärt sig i Sverige när han kommer tillbaka.

Cecilia Fors 
cecilia.fors@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista