Knappt nej i Torslandafråga

Göteborgs kommunstyrelse sa igår med knapp majoritet nej till Torslanda som egen kommun. Men mycket tyder på att beslutet blir ett annat i kommunfullmäktige ikväll.

Tre gånger har staten sagt nej till Torslanda som egen kommun de senaste tio åren. Och kommunstyrelsen i Göteborg sa nej till ett fjärde utbrytningsförsök igår.

Som det ser ut idag kan en borgerlig regering avgöra frågan och det får utbrytarna i Torslanda att vädra morgonluft. Redan ikväll kan kommunfullmäktige gå på deras linje och stödja nya utredningar om ett fritt Torslanda, eftersom miljöpartisterna röstar fritt.

– I dagsläget tror jag det tippar över åt det borgerliga yrkandet, säger Miljöpartiets kommunalråd Kia Andreasson som lade ner sin röst.

Om beslutet blir ett annat i kommunfullmäktige betyder det i så fall nya utredningar om folkligt stöd och bärkraft i Torslanda som ny kommun.

Men den borgerliga oppositionen har därmed inte sagt ja till ett fritt Torslanda. Inom oppositionen finns en märkbar irritation över att ledande företrädare för borgerliga partier i Torslanda stadsdelsnämnd går i spetsen för utbrytningen.

Moderata kommunalrådet Jan Hallberg ifrågasätter också styrkan i den rörelse som vill lämna Göteborg.

– Jag är stolt över det Göteborg som är så mångfacetterat. Det måste till mycket mer, enligt min uppfattning, för att man ska klyva Göteborg.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista