gustav adolfs torg

Protester mot hamnprivatisering

I eftermiddags genomfördes två olika protester på Gustav Adolfs torg utanför Göteborgs kommunfullmäktige. Dels var det en gemensam manifestation från både Hamnarbetareförbundet och Transportarbetareförbundet mot en befarad privatisering av kommunalägda Göteborgs Hamn.

– Vi vill visa vårat missnöje, det kan ju vara oenighet i något parti, säger Patrik Östbjerg, ordförande Transportarbetareförbundets stuveriarbetare i Göteborg, om varför det lönar sig demonstrera mot en privatisering.

Han säger att fackförbunden valt att samarbeta därför att de är överens i den här frågan. Åtta av tio arbetare är emot en privatisering.

Den andra manifestationen var mot bygget av Marieholmstunneln under Göta Älv.

– Underlättar man för biltrafik så kommer biltrafiken att öka. Vill vi inte att trafiken ska öka – ska vi heller inte bygga någon tunnel. En ny tunnel går emot Västra Götalandsregionens klimatstrategi att minska de fossila utsläppen, säger Klara Callander från fältbiologerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista