Pengar ska korta köer i vården

Det blir ytterligare drygt en halv miljard kronor extra till vården i Västra Götaland nästa år. Pengarna skall bland annat användas till att korta köer och lätta trycket på akutmottagningarna.

Regionens politiska majoritet, socialdemokraterna, folkpartiet och centerpartiet tackar för det extra statsbidraget och pumpar in ytterligare 550 miljoner kronor i nästa års budget.

Det minskar risken ytterligare för personaluppsägningar. Hälso- och sjukvårdsnämnderna får ytterligare 150 miljoner kronor att köa vård för. Regionstyrelsen får 400 miljoner kronor extra.

Det skall bland annat användas till att täcka de kostnader som uppstår när regionens egna vårdcentraler tappar patienter till privata vårdgivare som en följd av det fria vårdvalet.

– Det är för att hantera detta och ta hand om personalen som blir över på vårdcentralerna, matcha dem till andra jobb i regionen, eventuellt vidareutbilda sådana yrken som vi har brist på. Sedan vet vi att det är kämpigt på våra sjukhus. Vi ser till att vi får lite mer pengar, säger Roland Andersson, socialdemokratisk ordförande i regionstyrelsen.

Bosse Adriansson SR Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista