Ny barnkör på Göteborgsoperan

Göteborgsoperan har fått ett nytt tillskott till sin ensemble, nämligen en barnkör. Kören har operan startat som ett led i Västra Götalandsregionens kultursatsning på barn och unga.

Nu pågår planeringen för hur barnen på bästa sätt ska integreras i produktionerna, både med egna föreställningar och som en del av större uppsättningar.

– Jag är själv musikalartist och måste säga att de roligaste produktionerna man kan göra är där det är en stor spridning på åldrarna. För det blir lättsammare när barn är med, säger Mia Ringblom Hjertner som är ansvarig för Göteborgsoperans projekt UNGA.

Det första steget har varit att starta barnkören, med barn i åldrarna åtta till tio år. Och nu ska operan inte bara göra produktioner för barn och unga utan med dem.

– Det vi ska göra först är den 20 november, då vi firar FN:s barnkonvention som fyller 20 år. Vi ska sjunga lite på Kungsportsplatsen.

I kören sjunger 35 barn som valdes ut sent i somras när Göteborgsoperan kallade till audition. En av dem är Elin, tio år, som nu övar i Göteborgsoperans stora orkestersal varje måndagskväll.

– Det är jätteroligt. Vi fick sjunga en låt och sedan fick vi veta efter några veckor om vi kommit med.

Josefine Bjelkholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista