Balettakademien i Göteborg

Musikalelever hyllar Sondheim

Ikväll är det premiär för balettföreställningen Hyllning till Sondheim, som bjuder på vacker musik, nyöversatta texter och sjuk humor. Det är sistaårseleverna på Balettakademiens musikallinje i Göteborg, som hedrar den 80-årige kompositören.

– Vi har med låtar ur alla Sondheims musikaler. Det är Sweeny Todd, Follies och In to the woods. Också Sommarnattens leende - musikalen han gjorde efter att ha sett Ingmar Bergmans film. Där är låten Send in the clowns med som många känner till, säger regissören Ulricha Johnson.

Föreställningen är en hyllning till kanske världens mest intelligente och snillrike musikalkompositör och manusförfattare, nämligen Stephen Sondheim. Han är mest känd för musikalen West side story men har också inspirerat tv-serier som Desperate housewifes.

– Sondheim är en textekvilibrist. Det är mycket oväntade rim och kommentarer, poängerna liksom bara sprätter! Även mitt i en allvarlig låt kan det komma något komiskt. Till exempel kan en enkel ballad ha ett komp som förmedlar något annat, läskigt. Publiken får känna sig intelligent, säger Ulricha Johnson.

Inför premiären pågår repetitionerna för fullt, ibland långt in på kvällarna. Men så är det också en mängd låtar, repliker men också koreografi som ska sitta.

Föreställningen är indelad i två akter och det har tagit tid att få ihop allt.

– Mest klurigt har varit med alla övergångar mellan numren, för alla i klassen har varsitt nummer i princip. Och så är det duetter och ensemblenummer. Det har gått åt mycket reptid för att sätta ihop allt och få det tight, säger Joel Almroth som spelar killen Buddy.

Elin Georgsson
elin.georgsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista