Sparkrav i vården

Tidig hemgång oroar mammor

Den tid kvinnor får stanna på BB efter förlossning kan kortas till sex timmar. Förslaget ingår i de sparkrav för Sahlgrenska universitetssjukhuset som las fram tidigare i veckan.

På Östra sjukhuset vilar Kristina Kasp i sängen med sin son två timmar efter förlossning. Och hon gillar ändå inte tanken på att behöva gå hem redan efter sex timmar.

– I vissa fall som idag hade jag nog kunnat göra det, men det känns väldigt skönt för vår del att vi får lov att stanna kvar om vi vill. Man vet ju inte, det finns saker som man själv kanske inte uppmärksammar och som sköterskorna här är tränade att se.

Vad skulle vara mest oroande om du fick gå hem så tidigt?

– Hälsan för barnet. Att det skulle vara något fel som man inte hinner uppmärksamma på de sex timmarna.

Och Kristina Kasp är inte ensam. Få kvinnor väljer idag att gå hem redan efter sex timmar. Det säger barnmorskan Karin Malmström, som är orolig över förslaget. Idag får förstföderskorna stanna på Östra sjukhuset som regel i två dygn, medan de som redan fått barn tidigare stannar i ett dygn. Och Karin Malmström ser risker med för tidig hemgång.

– Man har inte sett att en etablerad amning kommit igång, och vi kan inte följa upp någon anknytning. Barnet kan gå ned i vikt eller få gulsot som då inte kan upptäckas i tid, säger Karin Malmström.

Lars Ladfors är förlossningsläkare på Sahlgrenska. Och han menar att förslaget hotar den trygghet och det lugn som är nödvändigt för mamman både under och efter förlossningen.

– Ja, vi har ju jobbat nu i många år med att försöka förbättra förlossningarna här inom Sahlgrenska, framför allt för förstföderskorna, men för alla, och kunna ha en profil för att folk ska vara intresserade av att komma till oss och känna det väldigt positivt. Så utifrån det hade man ju helst sluppit detta besked.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista