Inget överklagande av miljökrav

Vägverket överklagar inte Göteborgs miljönämnds föreläggande att man måste göra mer för att minska kvävedioxidhalten i Göteborgsluften.

Detta trots att man fortfarande anser att miljönämnden gör fel, som kräver förändringar utanför det gemensamma åtgärdsprogammet.

– Vi anser visserligen att vi har rätt in princip, men eftersom åtgärdsprogammet ska omprövas nästa år, och vi tittar på effekter på trängselavgifter så valde vi att inte belasta rättmaskineriet ytterligare, säger Jörgen Ryding, sektionschef på Analys och utredning, på Vägverket.

Bakgrunden är att Göteborg inte klarar miljökvalitetsnormen för kvävedioxid. Miljönämnden krävde då åtgärder från väghållarna Trafikkontoret och Vägverket.

Trafikkontoret ska införa hårdare krav för arbetsmaskiner och tunga fordon. Men Vägverket hänvisade till ett åtgärdsprogram som berörda myndigheter redan kommit överens om.

När sedan Länsstyrelsen godkänt miljönämndens krav, övervägde Vägverket att överklaga till Miljödomstolen. Något man beslutat att inte göra, med motiveringen att inte skapa extra myndighetsarbete då ett nytt åtgärdsprogram ändå omprövas nästa år.

– Vi kommer vara en av de aktörer som är med och jobbar med åtgärdsprogrammet. Det är självklart att vi kommer att bidra, det handlar ju om att ta fram några nya åtgärder som klarar miljökvalitetsnormen, säger Jörgen Dyring.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista