Dömd läkare kan inte jobba kvar

En våldtäktsdömd läkare, som jobbar på en vårdcentral i västsverige, kommer inte att få jobba kvar i primärvården. Det säger ansvarige personalchefen till Radio Göteborg. Men ännu är ingen lösning klar när det gäller vad han ska göra istället.

Mannen dömdes på 90-talet för att ha våldtagit sin fru och misshandlat sin son grovt. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård. Efter några år friskförklarades mannen.

Senare fick han jobb i Västra Götalandsregionen och cheferna som då anställde honom kände i stort sett till mannens bakgrund. Det säger personalchefen till Radio Göteborg, som också poängterar att det finns ingen som helst kritik mot mannens sätt att sköta sitt arbete.

Men efter all uppmärksamhet, så har förvaltningen kommit fram till att mannen inte har någon framtid i primärvården, med många kontakter med patienter i en utsatt situation.

Och då regionen har ett ansvar efter att ha anställt mannen, så pågår samtal som innebär att läkaren på något sätt omplaceras.

Socialstyrelsen utreder också om mannen kan ha kvar sin läkarlegitimation, något beslut är ännu inte fattat, men handläggaren säger till Radio Göteborg att än så länge finns inget som pekar på att mannen ska bli av med sin legitimation.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista