Svininfluensan

Dödsfall kom inte oväntat

En man i 50-årsåldern bosatt på Tjörn har avlidit i svininfluensa. Det är det första dödsfallet i svininfluensan i Västra Götaland. Att det skulle komma dödsfall även här i regionen kommer inte oväntat, säger Leif Dotevall som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Det är mycket tragiskt att en relativt ung människa ska avlida av svininfluensa. Vi vet ju att detta skulle hända men likväl är det fruktansvärt för de anhöriga till den här personen, säger Leif Dotevall.

Vad har det förbetydelse att mannen som man vet nu inte verkar ha tillhört någon riskgrupp?

– De medicinska omständigheterna vill jag gärna lämna åt sjukvården, men vi vet ju rent allmänt att ungefär en tredjedel av de som blivit svårt sjuka inte tillhör någon riskgrupp.

Vad tror du det här innebär för vaccinationsarbetet som ju pågår runtom regionen just nu?

– Jag tror att för många som kanske varit tveksamma, så är detta ett tecken på att influensan är verklig, den kan ställa till med mycket elände och att vaccinet kan ge ett bra skydd som kanske fler vill ta del av nu.

Antalet sjuka i Västra Götaland ökar, men det är också en utveckling som regionen har förväntat sig.

– Just nu ser vi en ganska kraftig ökning av influensan. Igår kväll hade vi nästan 500 verifierade fall i Västra Götaland, men vi tror ju inte toppen är nådd och vi vet ju inte heller när den är nådd. Men det är precis det förloppet av influensan som man har sett tidigare i historien och på andra håll i världen också. Och vi försöker följa det på bästa sätt och vi försöker också motivera människor att vaccinera sig och använda alla hygienföreskrifter som finns för att förhindra sjukdom, säger Leif Dotevall.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista