Rymdobservatorium väl ansett

Onsala rymdobservatorium på Råö har inte alls spelat ut sin roll utan är tvärtom internationellt sett mycket kvalificerat. Det säger det statliga Vetenskapsrådet som svar på kritiken från Håkan Emblad i Billdal, som Västekot tidigare rapporterat om.

Experter som nyligen granskat observatoriet är nöjda, anser att den vetenskapliga kvaliteten och forskningen som bedrivs är hög 

– De ger i sin rapport exempel på där de tycker att Onsala gjort ett bra arbete och till och med varit i många fall ledande i utvecklingen av radioastronomi, säger David Edvardsson på Vetenskapsrådet.

Onsala rymdobservatorium tycks ha gott anseende i den vetenskapliga världen, och i stället för att lägga ner verksamheten på Råö, som Håkan Emblad föreslår, så bör den tvärtom få mera pengar att röra sig med än idag.

Det föreslår expertpanelen och Vetenskapsrådet fattar i dagarna beslut om hur stor del av deras kaka som ska gå till Råö.

David Edvardsson håller med om att Onsala skulle behöva ett nytt teleskop, men det betyder inte att Råö har spelat ut sin roll bara för att det finns nyare och större anläggningar utomlands.

– Jag skulle säga att de kompletterar varandra.

Edvardsson tror inte heller att det finns något stöd för förslaget att utreda hela den svenska radioastronomins framtid, om inte annat betyder den mycket för att locka ungdomar till naturvetenskap.

– Jag tror att den spelar en viktig roll för den fortsatta rekryteringen - att få ungdomar intresserade av teknik och naturvetenskap.

Magnus Hagström/SR Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista