Allt fler väljer vårdnadsbidrag

Intresset för vårdnadsbidrag i Västsverige ökar. Från starten i de olika kommunerna till september i år har det skett en fördubbling av antalet familjer med vårdnadsbidrag. Det här visar en rundringning som Radio Göteborg har gjort till de olika kommunerna.

Vårdnadsbidraget, som är på max 3000 kronor per barn i månaden, har införts vid olika tidpunkter i nio av Göteborgs kranskommuner. Det handlar om Lerum, Alingsås, Öckerö, Partille, Härryda, Tjörn, Mölndal, Stenungsund och Kungälv. Föräldrar kan välja att få vårdnadsbidrag om de väljer bort kommunal förskola eller dagmamma.

I september hade sammanlagt 290 familjer vårdnadsbidrag i de nio kommunerna.

Partille har ungefär 40 familjer med vårdnadsbidrag - en högre siffra än vad man hade trott från början. Jonas Hassling är controller på Barn- och utbildningsförvaltningen i Partille:

Förutom de som i vilket fall hade tänkt vara hemma med sina barn, tror han att vårdnadsbidraget kan vara ett andra alternativ för många familjer

– När man inte har fått den förskoleplats som man ville ha från början så tar man ett alternativ och väntar ut det speciella dagis där man vill placera sitt barn.

Trots en ökning rör det sig om en marginell grupp som använder möjligheten till vårdnadsbidrag. Och bland dem som tar ut bidraget är en stor majoritet kvinnor och nästan inga ensamstående. Den bilden stämmer med familjen Sekitoleko där Lindas man är den som jobbar:

– Min man älskar sina barn, han är jättemycket med dem. Men jag får väl säga så då att han får inte lov att vara hemma, det är jag som bestämmer.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".