Glenn Hysén pratade med ungdomar. Foto: Jakob Hanberger/SR.

Ungdomar lyssnade till Hysén

Arbetslösheten har ökat dramatiskt bland unga i Göteborg. Hos arbetsförmedlingen i Angered jobbar man hårt för att motivera ungdomarna att ändå fortsätta söka jobb. Som en liten hjälp anordnades idag inspirationsdagen Forza Angered med flera föreläsare.

Med den här satsningen hoppas Christina Hyllner på arbetsförmedlingen Angered vända en negativ trend.

– Man kan känna en viss håglöshet, man kan känna att det går inte, man kan inte. Därför vill vi säga att man ska försöka, att det går.

Först att inspirera var Glenn Hysén, som efter han slutade sparka fotboll fick prata om att sparka fotboll, som expertkommentator. Sedan fick han sluta med det också.

– Jag gick ner till arbetsförmedlingen, som alla andra gör, säger Hysén.

– Jag kan förstå att det är jobbigt, och det vi ska göra är att motivera. För man kan inte bara lägga sig på rygg och sprattla och tro att det kommer till dig. Du måste kämpa, träna, kriga.

Fotbollssnacket gav Glenn Hysén fortsatt jobb i branschen, men för Göteborgsungdomarna mellan 18-24 år var det hela 54,7 procent fler arbetslösa i oktober 2009, jämfört oktober 2008.

Den siffran är faktiskt betydligt lägre i Angered som låg i fokus idag, när ett hundratal unga var på plats. Bland annat 21-åriga Fatima Omeirat från Hjällbo, som söker jobb.

– Det är verkligen svårt för mig. Jag har tagit studerat, jag är född i Sverige. Jag har tagit studenten och har bra betyg. Ändå har jag inget jobb.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".