Geely har planer för Volvo PV. Foto: Scanpix.
Kinesiska Geely

Positiv syn på Volvo PV:s framtid

Om det kinesiska bilföretaget Geely får köpa Volvo Personvagnar räknar företaget med att mer än fördubbla Volvos bilförsäljning. Det framgår av Geelys affärsplan, som tidningen Wall Street Journal tagit del av.

Förra året såldes drygt 350 000 Volvobilar i världen. Geely räknar med närmare en miljon sålda Volvobilar redan om fem år, enligt Wall Street Journal, som hänvisar till en källa nära det kinesiska företaget.

Geely vill öppna en Volvofabrik i Kina, med möjlighet att bygga 300 000 bilar per år, men mer komplicerad utveckling och konstruktion ska vara kvar i Sverige, enligt affärsplanen.

Allt bygger förstås på att Geely och Ford verkligen lyckas komma överens om en försäljning av Volvo Personvagnar, och medan de förhandlingarna pågår vill Geelys talesperson i Sverige Anders Fogel absolut inte kommentera de här nya uppgifterna.

Inte heller de stora facken på Volvo Personvagnar vill säga något om planerna förrän facken har fått information direkt från den kinesiska spekulanten.

Om Geely blir ny ägare kan det ge Volvo Personvagnar chansen att verkligen få fäste på den kinesiska bilmarknaden.

Ifjol sålde Volvo knappt 13 000 bilar i Kina. Geely räknar med en mångdubbling upp till 200 000 Volvobilar per år i Kina.

Affärsplanen bygger också på att Volvoförsäljningen ska öka mycket kraftigt även i Europa och Nordamerika, till 600 000 bilar om året.

Men "det skulle kräva ett genidrag" för att Volvo ska lyckas med en sådan ökning, säger den oberoende bilanalytikern Michael Dunne till Wall Street Journal.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".