Svininfluensan

Stort utbrott på skola

Göteborg kan ha drabbats av sitt första stora influensautbrott. Ett stort antal elever på Kålltorpsskolan ligger hemma, sjuka i vad som misstänks vara svininfluensa.

– Vi kan väl säga att det rör sig om ungefär hälften av eleverna som går i de högre klasserna. Så hälften, cirka 150 lite drygt, säger Monica Steiner, rektor på Kålltorpsskolan.

Är det några lärare som drabbats också?

– Vi har väl sex stycken i personalen som är sjuka så vi har god bemanning.

Har du talat med föräldrar och barn och hört hur de mår?

– Ja det är en del föräldrar som ringer och undrar om det verkligen är influensa eller inte men man tror ju det i alla fall när man ringer.

Hur beskriver de sjukdomsförloppet?

– Att de blivit sjuka väldigt snabbt och att det är det här med huvudvärk och halsen och feber och i vissa fall även magen.

Är barnen oroliga?

– Inte på skolan där får jag inga frågor alls. Det är föräldrar som ringer och personal som frågar hur vi ska hantera det framåt.

Hur gör ni framåt?

– Vi har ju en plan för det här och nu när vi fått ett utbrott så har vi ökat på takten på vaccinationerna. Våra skolsköterskor har bemannats ytterligare. Vi började redan i måndags med vaccinationerna. Först de yngre åldrarna och sedan rör vi oss uppåt i åldrarna. Alla får vaccin, säger rektor Monica Steiner.

Annelie Malmborg
annelie.malmborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".