teater tamauer

Barnpjäs om kluriga livsfrågor

Vad kärlek är och varför man lever - det handlar Teater Tamauers nya barnföreställning Vad tror du? om. Pjäsen vänder sig till barn mellan 5 och 9 år och handlar om en pojke som försöker få svar - men de vuxna runt omkring har varken tid eller svar.

En av de som sett pjäsen är Frida Nivall som går i tvåan på Noleredsskolan i Torslanda och hon har också funderat över frågor om livet.

– Ja, faktiskt. Ibland när jag vaknar på morgonen så tänker jag liksom, varför sover man? Varför lever man?

Så när som på lite fniss, lyssnar barnen koncentrerat hela den trettio minuter långa föreställningen.

Regissören och konstnärlige ledaren på Tamauer, Anders Friberg, fick idén till pjäsen när hans fyraåriga dotter frågade honom varför vi dör.

– Jag kände mig så frustrerad över att jag inte hade något bra svar direkt. Enligt dagens pedagogik och det sättet vi tänker på överhuvudtaget om uppfostran så bollar man ju över frågan med en gång: Vad tror du?, säger man. Och det känns ju helt naturligt men också lite andefattigt som förälder att lämna tillbaka frågan så.

På samma sätt får pojken i pjäsen inga tydliga svar av de vuxna runt honom.

– Egentligen är det ju bara religionerna som har försökt besvara de här frågorna

Vad vill du att barnen ska tänka när de går härifrån?

– Att det är spännande att leva, trots att det finns så stora frågeställningar. Eller, på grund av att frågorna är så stora är det spännande att leva.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".