Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
klimatdag på globala gymnasiet

"Ungdomar lyssnar på ungdomar"

FN:s stora klimatkonferens Cop 15 i Köpenhamn i december märks även bland gymnasieelever i Göteborg.

Idag anordnar Globala Gymnasiet på Burgården en klimatdag, där man visar upp ungdomars idéer och tankar om miljöarbete och en hållbar livsstil.

Föreläsningar, flera olika utställningar och en helt vegetarisk meny i bamba var några av punkterna på programmet.

– Det är Nordiska rådet som har initierat själva klimatdagen. Vi fick idén genom våra danska kontakter. Det här är förberedande för klimatmötet, att man sätter fokus på de här frågorna, säger läraren Janne Johansson som är projektledare för klimatdagen.

Globala gymnasiet på Burgården har inriktat sig på globalisering och hållbar utveckling, så miljöarbete är inget nytt för dem. Men genom att anordna den här klimatdagen hoppas man kunna få andra ungdomar att tänka på hur konsumtion och livsstil påverkar miljön.

– Det är lättare för ungdomar att lyssna på andra ungdomar, det måste man ha klart för sig. De lyssnar kanske inte alltid på politikerna. Det är min uppfattning, säger Janne Johansson.

Det är mycket folk som besöker temarummen runtom i skolkorridorerna, där det finns ett ekologiskt kafé, möjligheter att byta ut sina begagnade kläder och lyssna på föreläsningar av olika klimatexperter. Men störst är myllret kring utställningen i huvudentrén.

Hur mycket tror du att arbetet du gör kan påverka?

– Om politikerna kommer hit och ser vad vi gör så tror jag att de kan få en del insikter om att det är viktigt att de tar tag i miljöarbetet, säger Ivar Pettersson.

– Om man åker ner dit och demonstrerar när mötet är så kan man säkert påverka men sitter man hemma så tror jag inte att man kan påverka speciellt mycket, säger Elise Ackerot.

Hennes klasskamrat Mattias Wennergren fyller i.

– Vi är ju framtiden. Det är oss de ska försöka påverka så att vi kan göra rätta val. När de lägger grunden gör det att vi kan leva bättre och utveckla ännu mer, säger han.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".