Kungsbacka bryter med Göteborg

Kungsbacka vill ta större ansvar för sina ensamkommande flyktingbarn. Bara två av de åtta ensamma flyktingbarn Kungsbacka tagit emot har också bott i kommunen.

Övriga har tvingats bo på andra håll, exempelvis i Göteborgsregionen. Nu vill Kungsbacka bygga ett eget boende, berättar Staffan Hallström som ansvarar för flykting- och arbetslivsfrågor i kommunen:

– För att råda bot på det vill Kungsbacka bygga ett eget boende, berättar Staffan Hallström som ansvarar för flykting- och arbetslivsfrågor i kommunen

– Vi har inte hittills haft något gruppboende i Kungsbacka, utan vi har varit hänvisade till andra kommuner. Det är väldigt olyckligt när man ska jobba med de här barnen, bland annat med deras skola och fritid. Ett par av barnen har haft familjehemsplacering här i Kungsbacka. I övrigt har det varit i andra kommuner, till exempel i Mölndal och i andra kommuner inom Göteborgsregionen.

Bara två av de åtta ensamma flyktingbarn som Kungsbacka hittills har tagit emot har också bott i kommunen. Kungsbacka vill nu avbryta samarbetet med Göteborgsregionen om de ensamkommande flyktingbarnen. Regionen har bara ett boende för sådana här barn och där har inte gått att ordna plats för något enda barn från Kungsbacka. Samtidigt har det också varit svårt att hitta hem i familjer i Kungsbacka.

– Om man ska integrera de här barnen i Kungsbacka - som är tanken med det här mottagandet - behöver man ha dem här också. Det går inte att de bor i en annan kommun, för då kommer de inte att bli integrerade i Kungsbacka.

I stället vill Kungsbacka bygga ett eget gruppboende med plats för sju ungdomar. Där ska de kunna bo kvar ett tag även om och när de fått permanent uppehållstillstånd. Det är svårt att veta om Kungsbacka på så vis kommer att ta emot fler eller färre flyktingbarn än i dag. Man tar emot fem ungdomar per år oavsett om de får stanna i Sverige eller inte.

 Exakt var det nya gruppboendet ska ligga är inte klart.

– Vi har ännu inte några lokaler men min uppfattning är att vi ska försöka hitta lokaler i centrala Kungsbacka. Då är det nära till skolan, till de flesta fritidsaktiviteter och till flyktingmottagningen som också ligger i centrala Kungsbacka, säger Staffan Hallström.

Magnus Hagström/SR Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".