Matlagning över eld klimathot

Sättet att laga mat har inte ändrats nämnvärt under tusentals år men utgör ett stort miljöhot.

Programmet Vetenskapligt i SR Göteborg ska inför det stora klimatmötet i Köpenhamn nästa månad uppmärksamma forskare som arbetar med klimat och miljöfrågor.

Först ut är Maria Nyström  på Chalmers arkitektur. Hon jobbar bl.a med tredje världens kök och spisar.

Och problemet med spisarna är att de inte har utvecklats särskilt mycket under årtusendernas gång.

– Andra system som kommunikation prioriteras. I de flesta slumområden finns mobiltelefoner och laptops fastän man lever i en sanitär olägenhet. Hon tar ett stort slumområde i Afrika som exempel.

Det handlar om prioritering. Vi flyger till månen och så lagar vi mat över tre stenar som bildar sotet på molnen som bidrar till klimatförsämringar - och förändringar.

Cirka hälften av världens befolkning lagar mat över öppen eld. Det är ineffektiv förbränning och så påverkar det klimatet.

– Vi borde göra något. Jag vet inte om det handlar om status eller annat, men det är som sagt en prioriteringsfråga, säger Maria Nyström.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".