Niondeklassare föreslår:

Gasklockan som luftrenare

900 kreativa niondeklassare från hela Västragötalands-regionen samlades idag på Universeum för att ge sina visioner om hur klimatet i deras närmiljö ska se ut i framtiden

– Byggbranschen men även verkstadsindustrin, ja näringslivet, har problem med nyrekryteringen särskilt inom området teknik. Det här är ett sätt att marknadsföra och väcka intresset för undomar att arbeta med teknik. Vårt området är samhällsbyggnad - det roliga arbetet med att bygga morgondagens samhälle, säger Martin Laninge som är ordförande i föreningen Brosamverkan Väst som står bakom dagen om framtida byggande.

Utställningen på Universeum är i själva verket en tävling. 10 000 kronor är första pris, pengar som går direkt till klasskassan.

Montrarna var uppställda överallt med olika konstruktioner, allt från magnetbilar åkandes över våra huvuden till nya sätt att använda den gamla Gasklockan. En klass från Skälltorpskolan i Backa vill göra om den gamla byggnaden till en luftrenare!

– Avgaserna från Götatunneln och Tingstadstunneln ska via underjordiska rör sugas ut och föras till gasklockan för att renas med olika partikelfilter. I nästa steg ska luften separeras i koldioxid och vattenånga, säger Michelle Marjanovic på Skälltorpsskolan. Koldioxiden som vi får ut ska packas i gastuber och köras till växthus för att koldioxid kan användas för att påskynda växters mognad.

Det blev klass 9B på Ebba Petterssons skola i Frölunda som fick förstapriset under den här dagen för Framtida byggande på Universeum för sina visioner för hur Brunnsparken ska se ut 2020.

Juryns motivering löd:

En tydlig, tilltalande och konkret vision om en känd plats. Blandar trivsel med tekniska lösningar för en bra miljö ur flera aspekter. Ett konkret men samtidigt kreativt förslag som är väl genomarbetat. Bra beskrivning och presentation som förflyttar åskådaren till upplevelsen av den framtida nya Brunnsparken år 2020.

Det gav klassen 10 000 kronor till klasskassan, en övernattning i akvariehallen på Universeum och audiens hos trafiknämnden i Göteborgs Stad.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".